volos365.gr
ΒΟΛΟΣΘΕΣΣΑΛΙΑΚΟΙΝΩΝΙΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περισσότερα από 540 τα θύματα βίας, γυναίκες με παιδιά, στους δυο ξενώνες, σε Βόλο και Λάρισα

Κοινοποίηση

Μηνύματα ευαισθητοποίησης στη σημερινή ημερίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας με θέμα «Διαρκής η επαγρύπνηση για την καταπολέμησης της έμφυλης βίας»

Πάνω από 540 θύματα βίας, γυναίκες με τα παιδιά τους, φιλοξενήθηκαν μεταξύ 2018 – 2023 στους δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, σε Λάρισα και Βόλο. Αποκαλυπτικά, για το μέγεθος του προβλήματος της έμφυλης βίας, είναι τα στοιχεία έρευνας του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Θεσσαλίας που παρουσιάστηκαν στη σημερινή ημερίδα με θέμα «Έμφυλη βία. Μετά τη λύση της σιωπής, τί;» , που έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Λάρισα.

Περισσότερα από 540 τα θύματα βίας, γυναίκες με παιδιά, στους δυο ξενώνες, σε Βόλο και Λάρισα

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, στον χαιρετισμό του διατράνωσε την ανάγκη επαγρύπνησης και ενεργοποίησης όλων των κοινωνικών δυνάμεων στη μάχη για την καταπολέμησης της έμφυλης βίας. «Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι αυτός ο αγώνας είναι διαρκής και συνδέεται με παρεμβάσεις στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, παντού» τόνισε. Ο ίδιος επικαλέστηκε και την εμπειρία του ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Έχω χειριστεί πολλές υποθέσεις κακής συμπεριφοράς από φοιτητές σε φοιτήτριες. Όταν καλούσα στο γραφείο μου τους γονείς των αγοριών, έλεγαν… «ήταν η κακιά η ώρα». Σε αυτή την αντιμετώπιση ταιριάζει η φράση του Μίλαν Κούντερα τύχη είναι ό,τι συμβαίνει για να αποδειχθεί ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο…» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Περισσότερα από 540 τα θύματα βίας, γυναίκες με παιδιά, στους δυο ξενώνες, σε Βόλο και Λάρισα

Στη διαδικτυακή της παρέμβαση η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Πατσογιάννη, διαβεβαίωσε ότι η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας βρίσκεται πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Αναφερόμενη στις πολιτικές που εφαρμόζει το υπουργείο, εστίασε στην τηλεφωνική γραμμή 15900, που λειτουργεί όλο το 24ωρο και όπου μπορεί ο καθένας να καταγγέλλει (και ανώνυμα) περιστατικά βίας. «Μαζί με τους Ξενώνες και τα Συμβουλευτικά Κέντρα, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα πλέγμα πολιτικών για να κάνουμε τις γυναίκες να νιώσουν πιο ασφαλείς και να καταφέρουμε να ανοίξουν τα στόματα» σημείωσε.

Η αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας, Ανδριάνα Κομήτσα, εξήγησε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών σε Λάρισα και Βόλο και τρία Συμβουλευτικά Κέντρα σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, κατά την πενταετία αναφοράς από τα τρία Συμβουλευτικά Κέντρα ωφελήθηκαν 1373 γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων, καθώς και 133 τρίτα πρόσωπα τα οποία έλαβαν πληροφορίες για να βοηθήσουν κάποιο οικείο τους πρόσωπο. Επίσης, στους δύο Ξενώνες φιλοξενήθηκαν 543 άτομα. Όπως υπογράμμισε η κ. Κομήτσα, «κάθε άνθρωπος που βιώνει την κακοποίηση, πρέπει να βρίσκει τη δύναμη να σπάει τη σιωπή και να αναζητά τρόπους διαφυγής. Κι εμείς οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους εξασφαλίζοντας διέξοδο από τον φόβο και την απομόνωση».

Περισσότερα από 540 τα θύματα βίας, γυναίκες με παιδιά, στους δυο ξενώνες, σε Βόλο και Λάρισα

Οι κοινωνιολόγοι, Σοφία Ορφανιώτη και Αθανασία Παπαναστασίου, παρουσίασαν τα στοιχεία της έρευνας για την έμφυλη βία που διεξήγαγε στη Θεσσαλία το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης για την πενταετία 2018 – 2023. Όπως προκύπτει, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που φιλοξενήθηκαν στους δύο ξενώνες υπήρξαν θύματα βίας με δράστης τον νυν – πρώην σύζυγο/σύντροφό τους. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι γυναίκες είναι χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης και πολλές φορές εκτός αγοράς εργασίας, δηλαδή υφίσταται μια σχέση οικονομικής εξάρτησης με τον δράστη.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε ο Βασίλης Σίμος, εντεταλμένος σύμβουλος Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ τον συντονισμό είχαν η διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας Π.Θ., Δέσποινα Μάντζαρη και ο προϊστάμενος του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης, Νικόλαος Πουτσιάκας. Ομιλίες πραγματοποίησαν η Μαρία Στρατηγάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας Δήμου Αθηναίων, ο Σταύρος Παυλακούδης, νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Λάρισας, η Αστυνόμος Β΄ Σοφία Σάρμα, προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Λάρισας, ο Γιώργος Γιαννούσης, ψυχοθεραπευτής – συγγραφέας, ο Δημήτρης Χορταργιάς, πρόεδρος ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, η Ελευθερία Τζιουβάρα, νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Τρικκαίων, η κ. Φανή Μουστάκα, ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Λάρισας, η Καίτη Βελεσιώτου, διευθύντρια του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας, η Θεοδώρα Πεσσιάνη, κοινωνική λειτουργός του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου, και η Αθηνά Τερζενίδου, κοινωνική λειτουργός του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Λαρισαίων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POST

Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή για το αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36.247.500 ευρώ

Επιμορφωτική ημερίδα για την ευαισθητοποίηση στον Αυτισμό

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test την Παρασκευή 1 Μαρτίου