Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου διοργανώνει κύκλο ομιλιών, με αντικείμενο ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, υπό το γενικό τίτλο «ΙΔΕΟΔΕΙΚΤΕΣ», επιχειρώντας να φέρει σε επαφή το κοινό με πρόσωπα που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη οπτική γωνία ενασχόλησης τους με τα αντικείμενα αυτά.
Στο πλαίσιο αυτό, η τρίτη από τις συνολικά έξι ομιλίες, έχει ως τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθρώπινη Αναβάθμιση” με ομιλητή τον Θεοφάνη Τάση, Καθηγητή Φιλοσοφίας – συγγραφέα και θα πραγματοποιηθεί την 8η Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19:30μ.μ. στο (πρώην κινηματοθέατρο) ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ, (Κουμουνδούρου με Ιάσονος, Βόλος).
Στην ομιλία του ο Θεοφάνης Τάσης, θα αναλύσει τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην (επιδικωκόμενη) αναβάθμιση του ανθρώπου και τις ηθικές προκλήσεις που προκύπτουν από αυτή τη δυναμική σχέση. Μέσα από το πρίσμα ενός ψηφιακού ανθρωπισμού, η ομιλία επικεντρώνεται στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει την ανθρώπινη αυτονομία, την ταυτότητα και τις σχέσεις με τον βίο και τον θάνατο.
Εξετάζονται, επίσης, οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις, της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης εστιάζοντας στην πιθανή διεύρυνση των ανισοτήτων λόγω της ανισότιμης πρόσβασης σε τεχνολογίες αναβάθμισης. Ο ομιλητής τονίζει την ανάγκη για ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα προσαρμόζεται στις προκλήσεις της εικονιστικής κοινωνίας, προστατεύοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αυτονομία.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας (διάρκεια 45΄ περίπου), θα επακολουθήσει διάλογος με το κοινό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Μουσείων του Δήμου Βόλου. Επιμελητής της εκδήλωσης είναι ο Ματθαίος Παλαιογιάννης, Δικηγόρος.
Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria-Universität στην Αυστρία και είναι Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Ελβετίας της Γερμανίας του Βελγίου, κ.λ.π. Η έρευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής, τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπινης αναβάθμισης, με επίκεντρο τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου. Μεταξύ άλλων τα έργα του Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και Καστοριάδης: Μια Φιλοσοφία της Αυτονομίας (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το βιβλίο του Ψηφιακός Ανθρωπισμός: Εικονιστικό Υποκείμενο και Τεχνητή Νοημοσύνη (Εκδόσεις Αρμός, 2019) ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2020.