volos365.gr
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι 14 αλλαγές στις συντάξεις για το 2024 – Όρια ηλικίας, ποσά, εισφορές, ποιοι ευνοούνται

Κοινοποίηση

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί από την αρχή του έτους μια σειρά αλλαγών με σκοπό τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αντιμετώπιση επί μέρους ζητημάτων κοινωνικοασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η απασχόληση συνταξιούχων, η συνταξιοδότηση με οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ και άλλα θέματα.

Όλες οι αλλαγές στις συντάξεις

Οι 14 βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

-Αποδίδεται πλήρης σύνταξη στο 62ο έτος ηλικίας με συμπληρωμένα 40 χρόνια ασφάλισης ή στο 67ο έτος αν δεν έχει συμπληρωθεί η 40ετία. Παρέχεται η δυνατότητα για μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη με 15 χρόνια, αναφέρει η Απογευματινή.

– Ισχύουν ακόμη πολλές περιπτώσεις συνταξιοδότησης νωρίτερα με μικρότερα όρια ηλικίας αναλόγως του Ταμείου

-Στόχος είναι να χορηγούνται εντός 6 μηνών συντάξεις σε συνταξιούχους από ένα Ταμείο

– Η εθνική σύνταξη θα πληρωθεί στους νέους συνταξιούχους με τη αύξηση του 2024 δηλαδή στα 426,17 ευρώ

-Η ανταποδοτική σύνταξη το 2024 υπολογίζεται με μέσο μισθό των ετών 2002-2004 με την προσαύξηση από τους πληθωρισμούς των αντίστοιχων ετών

-Αυξάνονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 3,9%. Σύμφωνα με το νόμο 4670/2020, οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών αναπροσαρμόζονται για το τρέχον έτος με βάση τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους. Οι εισφορές του 2024 αυξάνονται από 5 έως 24 ευρώ τον μήνα

-Θα υπάρξει προκαταβολή του εφάπαξ σε κληρικούς που συμπληρώνουν το 67ο έτος χωρίς να βγουν στη σύνταξη, σημειώνει ακόμη η εφημερίδα.

Κατά τα λοιπά:

-Σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων:

Α)Καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους.

Β)θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη

Γ)Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης.

-Συνταξιοδότηση με οφειλές

Αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση από €20.000 σε €30.000 (από €6.000 σε €10.000 για τον π.Ο.Γ.Α.). Για το ποσό από €20.000 έως €30.000 (€6.000 ως €10.000 για τον π. ΟΓΑ), παρακρατείται ποσοστό 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος, γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως γίνεται και σήμερα.

Ως κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση τίθενται τα εξής:

➢ Όριο τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη στις €12.000 (€6.000 για

οφειλέτες του π. ΟΓΑ).

➢ Συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας τους

➢ Πληρωμή εισφορών για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης

-Απονομή Επικουρικών Συντάξεων

Με την ενοποίηση κανόνων όσοι παίρνουν την κύρια σύνταξη τους και έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης θα μπορούν να πάρουν αμέσως τις συντάξεις τους. Εκτιμάται ότι περίπου 15.000 αιτήματα συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή για τουλάχιστον 2 χρόνια θα μπορούν να εκκαθαριστούν αυτόματα μόλις ψηφιστεί η ρύθμιση.

-Σύνταξη σε ορφανά τέκνα

Ενοποιούνται οι κανόνες και προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στα δικαιοδόχα τέκνα, διορθώνοντας αδικίες που προέκυψαν από τη διαφορετική αντιμετώπιση αναλόγως της ημερομηνίας θανάτου του γονέα (πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016).

Ειδικότερα, πλέον, θα χορηγείται σύνταξη θανάτου για όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι και ανεξαρτήτως του πότε επήλθε ο θάνατος του γονέα (πριν ή μετά το 2016).

Με αυτόν τον τρόπο, ορφανά τέκνα που έχαναν τη σύνταξη θανάτου του γονέα τους μόλις συμπλήρωναν τα 18 τους έτη (εάν ο θάνατος γονέα είχε επέλθει προ του 2016 και δεν σπούδαζαν), πλέον θα την λαμβάνουν για έξι επιπλέον χρόνια, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν ο θάνατος του γονέα επήλθε μετά το 2016.

-Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως 10 δωματίων

Πλέον όλοι οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων δυναμικότητας έως 10 δωματίων, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, θα υπάγονται στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ και όχι στον π. ΟΑΕΕ. Ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα ώστε να συνεχίσει να τους αναγνωρίζεται ο ασφαλιστικός χρόνος των προηγούμενων ετών, για τον οποίο έχουν καταβάλει εισφορές στον π. ΟΓΑ.

Όσοι ιδιοκτήτες καταλυμάτων δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, υπάγονται στην ασφάλιση του π. ΟΑΕΕ.

-Χορήγηση επικουρικής σύνταξης σε Πρατηριούχους Υγρών Καυσίμων που λαμβάνουν βασική σύνταξη από τον πρώην ΟΓΑ

Από εδώ και στο εξής, εφόσον έχουν πληρωθεί εισφορές στο πρώην ΤΕΑΠΥΚ, οι ασφαλισμένοι θα δικαιούνται επικουρική σύνταξη ανεξαρτήτως του εάν λαμβάνουν βασική σύνταξη από τον π. ΟΓΑ.

– Διευκόλυνση συμπλήρωσης απαιτούμενων ενσήμων, για το έτος της πανδημίας (2020), για τη λήψη μειωμένης σύνταξης

Δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους, παλαιούς ασφαλισμένους που το 2020 βίωσαν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για το έτος αυτό, να τα συμπληρώσουν ώστε να μπορέσουν να λάβουν μειωμένη σύνταξη υπολογίζοντας προς το σκοπό αυτό τα ένσημα του έτους 2019.

πηγή newsbomb.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POST

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ανοικτή μέχρι 12 Ιανουαρίου η πλατφόρμα της Πρώτης Αρωγής για τους πλημμυροπαθείς αγρότες

Έγκαιρη πληρωμή των τακτικών εφημεριών στο Αχιλλοπούλειο

Βόλος: Προκήρυξη εννέα θέσεων γιατρών στο Αχιλλοπούλειο