volos365.gr
ΒΟΛΟΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

“Μια λυγερή ακούστηκε”- Μια παράσταση αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Κοινοποίηση

Δημοτικά τραγούδια της λαϊκής παράδοσης που θρήνησαν την κακοποιημένη γυναίκα, δέσμια των στερεοτύπων μιας ατέλειωτης εποχής θα παρουσιάσει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με την υποστήριξη της ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μεθαύριο Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024, στο Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής, στις 20.30.

Για τις γυναίκες που βίωσαν τον φόβο, την υποταγή, την ταπείνωση, για εκείνες που υπέφεραν πίσω από κλειστές πόρτες όλες τις εκφάνσεις του πόνου, φυλακισμένες σ’ ένα κόσμο βίαιο και σκοτεινό. Από την παράφορη ζήλια του παρορμητικού μεθυσμένου Μενούση, στον Αλή πασά που έπνιξε την «Κυρά Φροσύνη» και άλλες 17 γυναίκες στην Παμβώτιδα λίμνη, από την όμορφη γυναίκα του πρωτομάστορα που αρχέγονες δοξασίες θυσίασαν για την επίτευξη του στόχου στο γεφύρι της Άρτας, στον σκληρό πατέρα της «Αρετούσας» στον Ερωτόκριτο, από την Παναγιώτα του Δρυμού στην κυρά δασκάλα που της ᾿κόψαν τα μαλλιά και από την προσφυγούλα που δηλητηρίασε η πεθερά, στην κόρη που αδικοσκοτώσανε για ένα ζευγάρι ρόδα…

Ένα μακρύ κατάλογο γυναικών που δολοφονήθηκαν αποτύπωσε θρηνώντας τες το δημοτικό τραγούδι, φθάνει ως τις μέρες μας και περνά αδιάφορα. Αυτός είναι ο κύριος άξονας της παράστασής μας, διανθισμένη με ζωντανή μουσική, τραγούδια, χορούς, παραδοσιακές φορεσιές από διάφορες περιοχές της χώρας μας αλλά και αστικές, μικρά θεατρικά, αφηγήσεις και ένθετα βίντεο.

Πρόκειται για την εξαιρετικά πετυχημένη παράσταση που παρουσιάστηκε πρόπερσι για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο από το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, θίγοντας δια μέσου του λαϊκού πολιτισμού ένα θέμα ιδιαίτερα κρίσιμο, που απασχολεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Είναι το θέμα της κακοποίησης της γυναίκας, που τελευταία έχει οξυνθεί, με τα στατιστικά στοιχεία να τοποθετούν την περιοχή μας ψηλά στη λίστα των θυμάτων έμφυλης βίας.

Τώρα, η ίδια παράσταση, επικαιροποιημένη, εμπλουτισμένη και καλά ζυγισμένη, ώστε να ανταποκρίνεται στο στόχο της, αφιερώνεται στη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικώνσε μια σύμπραξη με τοπικούς καλλιτέχνες από το στερέωμα της παραδοσιακής μουσικής και του θεατρικού χώρου και πλειάδας γενικά συντελεστών, με επίκεντρο την ομάδα χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Συντελεστές:

  • Ομάδα Χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.
  • Έρευνα-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουτσελίνη.
  • Σκηνοθεσία-απαγγελία: Γιάννης Τράντας.
  • Επιμέλεια -διδασκαλία χορών: Γιάννης Πραντσίδης-Θανάσης Μπέας.
  • Ενδυματολογική επιμέλεια: Άσπα Καπουρνιώτη, Κατερίνα Δουλκέρογλου, Βασιλική Τράκη.
  • Μουσικοί: Χρήστος Δασκαλόπουλος-βιολί, Κωνσταντίνος Μούτος –λαούτο, Δημήτρης Παπαπέτρος-κλαρίνο και Αναστασία Λύτρα-κρουστά.
  • Τραγούδι: Ελεάννα Βαρελά.
  • Έκτακτη συμμετοχή: Γρηγόρης Σιδεράς-αγγείον (άσκαυλος).
  • Συντονισμός ομάδας για τα τραγούδια της παράστασης: Αρετή Κατσαγεωργίου.
  • Συμμετοχή ηθοποιών: Μάρω Αισώπου, Βασιλική Γανωτοπούλου, Μαλαμίτσα Λιθαδιώτη, Ναταλία Μπίτζα, Μάρθα Παπαθανασίου, Βάσω Τράκη, Νατάσα Τρανουλίδου.
  • Κείμενα (αποσπάσματα): Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Ωχ! βασανάκια», (διήγημα) 1894. Ηλία Βενέζη «Nεκρογέννηση», ο σκληρός νόμος των Σαρακατσάνων, από το βιβλίο, Αργοναύτες χρονικά των Ελλήνων και ταξίδια, Βιβλιοπωλείο Εστία 1962. Αποστολίας Νάνου-Σκοτεινιώτη «Ο νευρωτικός σύζυγος»από το βιβλίο της Σελίδες από τη Μακρινίτσα (Λαογραφικά), δ΄έκδοση, 1993. Ιωάννας Γιαννακοπούλου «Προίκες», εκδ. Ακυβέρνητες Πολιτείες, 2023.
  • Γραμματειακή υποστήριξη: Αλεξάνδρα Κάππα.
  • Έντυπα: Kυρασία Πρίντζου.
  • Βίντεο -τεχνική υποστήριξη: Αθανασία Ξαφάρα.

Χορευτική Ομάδα ΛΕΒ:

Γυναικεία:Αναγνωστοπούλου Βασιλική, Αντωνίου Φαίη, Γανωτοπούλου Βασιλική, Γκέκα Μαρία, Δεσποτοπούλου Χρύσα, Διαμαντή Αλεξάνδρα, Δραμπά Ελίνα, Καλογήρου Μάρω, Κανακάκη Ναταλία, Κάππα Αλεξάνδρα, Καραδήμου Ειρήνη, Καρίμαλη Άννα-Μαρία, Κατσαγεωργίου Αρετή, Κατσαγεωργίου Μαρία, Κατσιφού Άννα-Χαρά, Κονδύλη Δέσποινα, Κουτσορεβύθη Μαρία, Λίταινα Ιωάννα, Λούγκα Ειρήνη, Μαγοπούλου Δήμητρα, Μαντούδη Νατάσα, Ματαίου Αργυρώ, Μεγκούλη Φωτεινή, Μπίτζα Ναταλία, Μπουμπουλούδη Αναστασία, Μπούσιου Ελένη, Νικολαΐδη Δανάη, Ντύμα Ζωή, Παύλου Ελπινίκη, Πρίγκου Ματίνα, Χρηστάκη Φωτεινή.

Ανδρική:Αδαμάκης Στέφανος, Βαρδάκης Κώστας, Βολιώτης Απόστολος, Γιουβανάς Νίκος, Κατσίκας Γιώργος, Λεμονής Αντώνης, Μάρας Περικλής, Μπαλαμώτης Κωνσταντίνος, Μαυρομάτης Μάκης, Μουρογιάννης Κωνσταντίνος, Παλιούρας Ευάγγελος, Στύλλας Δήμος, Χατζηθεοδώρου Κωνσταντίνος.

Διάθεση εισιτηρίων-πληροφορίες: Γραφείο Λυκείου των Ελληνίδων, Κοραή 79 (πρωί)-τηλ. 2421033938, 2421025363 και βιβλιοπωλείο «Η Πένα», Σπυρίδη 21.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POST

AEK: Πλήγμα με Σιμάνσκι, βασικός ο Ραντόνια – Η ενδεκάδα του Ματίας Αλμέιδα

Γκαλά Φιλοθέης: Επίδοση οχταετίας για την Πεσιρίδου στα 100 μ. εμπ., γρήγορη Εμμανουηλίδου στα 100 μ.

ΑΝΑΣΥΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΟΧ 2/2024