Σταμάτησαν τα έργα καθαρισμού των των υδατορεμάτων της Μαγνησίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω έλλειψης χρημάτων καθώς η ροή χρηματοδότησης από το αρμόδιο υπουργείο είναι χαρακτηριστικά αργή. Στους εργολάβους που έχουν αναλάβει τα συγκεκριμένα έργα οφείλονται τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Περιφέρεια ζητά ακόμη 10 εκ. Ευρώ για την ολοκλήρωση του καθαρισμού των υδατορεμάτων μέσα στους οικισμούς κυρίως για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου. Εξήγησε ότι πρώτο μέλημα της Περιφέρειας ήταν η προσβασιμότητα παντού και στη συνέχει ο καθαρισμός των υδατορεμάτων που διατρέχουν την πόλη του Βόλου αλλά και διάφορους οικισμούς στη Μαγνησία. Επιπλέον ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε ακόμη και το σχεδιασμό και αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές που παραδοσιακά ανήκουν στην Περιφέρεια όπως δρόμους, γέφυρες και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. “Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για ποια έργα που ανήκουν στην αρμοδιότητά μας θα αναλάβει δια των υπηρεσιών του. Έχουν εντοπίσει τα σημεία αλλά εμείς δεν τα γνωρίζουμε”, τόνισε.
Επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχει γίνει αποκατάσταση των ρεμάτων κατά 85% μόνο όμως στο πέρασμά τους από τους οικισμούς καθώς “αν ξεκινούσαμε από τις εκβολές μέχρι τα βουνά δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Αυτό είναι ένα τιτάνιο έργο που θα ενταχθεί στην γενικότερα αντιπλημμυρική θωράκιση της Μαγνησίας. “Από τα 61 εκ. Ευρώ που δόθηκαν στη Θεσσαλία για τα υδατορέματα τα 32,5 ήδη διατέθηκαν στη Μαγνησία. Απαιτούνται όμως ακόμη 10 εκ για να έλθουν οι χείμαρροι σε κατάσταση προ Daniel εποχής. Επιχειρήσαμε σε 35 βασικά ρέματα και σε 15 μικρότερα ενώ συμβάλλαμε και στη δημιουργία παρόχθιων δρόμων βοηθώντας τους μικρότερους δήμους”, ανέφερε η κ. Παπαδημητρίου και υπενθύμισε ότι θα ανατεθούν οι οριοθετήσεις ρεμάτων αλλά και υδραυλικές μελέτες, τόσο για την πόλη του Βόλου όσο και την υπόλοιπη Μαγνησία.
Για τις εννέα λεκάνες απορροής στο δήμο Βόλου κάναμε σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που προχωρά στη μελέτη, όμως όλα αυτά θέλουν χρόνο και προχωράμε σε προσωρινές αποκαταστάσεις. Η χρηματοδότηση είναι βασική. Για την ώρα μιλάμε για αποκαταστάσεις μέσα στους οικισμούς Δεν ξεκινάμε απο την εκβολή ως το βουνό, καθώς δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Υπάρχουν περιοχές που είναι κατεστραμμένες στην εκβολή των χειμάρρων όπως για παράδειγμα στην Πάλτση. Δεν μπορούν να τελειώσουν εύκολα οι δουλειές. Όσο έχουμε χρηματοδότηση συνεχίζουμε”.
Επιπλέον υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρέδωσε στον πρωθυπουργό αναλυτική μελέτη πλήρως κοστολογημένη και περιμένει χρηματοδότηση.
ΠΗΓΗ: ERT