volos365.gr
ΒΟΛΟΣΘΕΣΣΑΛΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λ. Αυγενάκης: Έως 30 Ιουνίου η εξόφληση των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας – Στο ίδιο πνεύμα με τις προκαταβολές

Κοινοποίηση

Οι τελικές τιμές αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία θα καθοριστεί όταν υπάρχει πλήρης εικόνα και θα είναι στο ίδιο πνεύμα μέσα στο οποίο κινήθηκαν και οι προκαταβολές, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνάντησή του με αγρότες στα γραφεία του συνεταιρισμού τοματοπαραγωγών Θεσσαλίας, ΘΕΣΤΟ.

Τον υπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, ενώ στη σύσκεψη μετείχαν οι υφυπουργοί Σταύρος Κελέτσης και Διονύσης Σταμενίτης, οι ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, Δημήτρης Παπαγιαννίδης και Κώστας Μπαγινέτας, οι Βουλευτές Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, Χρήστος Καπετάνος και Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος HVA International Μίλτος Γκουζούρης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Παρ’ ότι η ΕΕ έχει δώσει περιθώριο τέσσερα χρόνια στον ΕΛΓΑ για την εφαρμογή του Ad Hoc προγράμματος αποζημιώσεων των 260 εκατ. ευρώ με το οποίο έχει ενισχυθεί ο Οργανισμός από τον κρατικό Προϋπολογισμό, ανακοινώθηκε ότι οι εξοφλήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 30 Ιουνίου 2024.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι με συνέπεια το Υπουργείο και η κυβέρνηση τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει προς τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας.

Έκανε αναφορά στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, από την αποτροπή της υγειονομικής κρίσης μέχρι την πληρωμή προκαταβολών ύψους 150 εκατ. σε χρόνο ρεκόρ.

Ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης ΘΕΣΓΗ, Παναγιώτης Καλφούντζος παρέδωσε στον υπουργό σειρά αιτημάτων των αγροτών που αφορούν την κάλυψη αποζημιώσεων παγίου κεφαλαίου, τη μετάβαση σε ξερικές καλλιέργειες, τον καθαρισμό χωραφιών από φερτά υλικά, την εφαρμογή του προγράμματος απονιτροποίησης, το πρόγραμμα ενίσχυσης των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές, την παρέκκλιση των κανόνων αιρεσιμότητας, την υλοποίηση net metering και ένταξή τους σε επενδυτικά σχέδια.

Σε ό,τι αφορά στη μετάβαση από αρδευτικές σε ξερικές καλλιέργειες κατέστη σαφές ότι υπάρχει δυνατότητα χωράφια που ήταν ποτιστικά και για λόγους που δεν ευθύνεται ο παραγωγός οδηγούνται σε ξερική καλλιέργεια μέσω προγράμματος της ΕΕ μπορούν να ενεργοποιήσουν σχετικό οικολογικό σχήμα για να καλυφθούν οι όποιες απώλειες προκύπτουν.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα απονιτροποίησης σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις, ενώ κατέστη σαφές ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται με βάση τις εκτάσεις που έχουν καθοριστεί από τους χάρτες που εκδίδει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι για τη Θεσσαλία το πρόγραμμα απονιτροποίησης φθάνει συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ. Για τους ενταγμένους στο δεύτερο πρόγραμμα για το οποίο η πρόσκληση λήγει στις 21 Φεβρουαρίου 2024, θα δοθεί παράταση ενός έτους.

Υπήρξε δέσμευση του υπουργού να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας απασχόλησης αγροτών και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους.

Στο ερώτημα για αύξησης του ποσοστού μοριοδότησης σε κοινοτικά προγράμματα, υπενθύμισε ότι, με απόφασή του, εντάχθηκε το σύνολο των επιλαχόντων της χώρας στα προγράμματα Νέων Αγροτών και για τη Θεσσαλία όλοι οι επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης. Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι στα νέα προγράμματα που θα ανοίξουν εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό μοριοδότησης. Ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση επιδοτήσεις και για τους φοιτητές των περιοχών που έχουν πληγεί.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για δανειοδοτήσεις, ο υπουργός είπε ότι εξετάζεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ υπενθύμισε ότι λειτουργεί και το Ταμείο Μικροπιστώσεων.

Ανακοινώθηκε ακόμα ότι βάση της δυνατότητας που δίνει ο κοινοτικός κανονισμός για περιπτώσεις ανωτέρας βίας εξετάζεται η δυνατότητα παρεκκλίσεων στο πρόγραμμα αιρεσιμότητας.

Ορισμένα από τα αιτήματα των παραγωγών αφορούν άλλα υπουργεία, ενώ σε κάποια άλλα υπάρχει συναρμοδιότητα.

Τιτάνια προσπάθεια με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό

Το βράδυ ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ και οι βουλευτές επισκέφθηκαν την Ελασσόνα. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νίκος Γάτσα και μετείχε σε σύσκεψη με την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Συζήτησε με τους κτηνοτρόφους και άκουσε τα αιτήματά τους, ενώ ανέλυσε διεξοδικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για στήριξη των πληγέντων, και την «τιτάνια προσπάθεια», που όπως είπε χαρακτηριστικά, γίνεται, με εντολή του Πρωθυπουργού, για ενίσχυση του κλάδου.

«Πιστεύουμε στις δυνάμεις του κτηνοτροφικού κόσμου», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται αλλά και στην πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης.

«Διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες και οι τιμές που δώσαμε, ως προκαταβολές, ήταν πολύ πιο υψηλές από ότι και εσείς οι ίδιοι περιμένατε και κατεβλήθησαν μέσα σε 18 ημέρες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θύμισε ότι αποζημιώσεις θα λάβουν ακόμη και όσοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να είναι ασφαλισμένοι από τον ΕΛΓΑ, όπως επί παραδείγματι οι χοιροτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι.

«Το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι πολυεπίπεδο, για εμάς είναι προτεραιότητα η Θεσσαλία, αυτό αποδεικνύει η παρουσία όλων μας εδώ, καθώς ο καθένας έχει και ένα διαφορετικό κομμάτι ευθύνης», σημείωσε.

Μέχρι στιγμής συνολικά από την κυβέρνηση έχει καταβληθεί μισό δισεκατομμύριο για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας και συνολικά θα χρειαστούν πάνω 3 δισεκατομμύρια. Όπως διευκρίνισε το τελικό master planθα δοθεί από την εταιρεία HVA International που το έχει αναλάβει, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι λόγω και της κλιματικής κρίσης, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και διαβεβαίωσε άπαντες ότι θα γίνουν όλα στον χρόνο που πρέπει προκειμένου η Θεσσαλία να επανέλθει και να γίνει πρότυπο από άποψη πρωτογενούς τομέα.

Σήμερα, Σάββατο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις 11.00, στο Δημαρχείο τη Καρδίτσας θα έχει συνάντηση με την Διεπαγγελματική Βάμβακος και στις 12.30 στο κτίριο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας θα έχει διάσκεψη με εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της χώρας, για το ζήτημα της ίδρυσης Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια. Το απόγευμα θα επισκεφθεί τις παρακάρλιες περιοχές.

πηγή ertnews.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POST

Στο Μουζάκι ξεκινάει προετοιμασία η Εθνική παμπαίδων ενόψει του Βαλκανικού πρωταθλήματος – Οι κλήσεις

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έως τις 30 Ιουλίου

Συνέχεια κατασκευής νέου δικτύου ύδρευσης στο κέντρο του Βόλου