volos365.gr
ΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: Τη Δευτέρα (8/1) η εγκύκλιος για τις απουσίες μαθητών λόγω Covid

Κοινοποίηση

Για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω Covid μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, διευκρινίζοντας πως έως τη Δευτέρα θα δοθεί στην δημοσιότητα η εγκύκλιος

Στο κανάλι του Action24 μίλησε το πρωί της Παρασκευής (5/1) ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφορικά με τις απουσίες των μαθητών από το σχολείο λόγω κορονοϊού.

«Η σχετική εγκύκλιος που θα αντιμετωπίζει το θέμα θα εκδοθεί έως τη Δευτέρα το αργότερο και θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Θα δίνει τη δυνατότητα να δικαιολογηθούν απουσίες πέντε ημερών λόγω κορονοϊού, μόνο στην περίπτωση επιβεβαιωμένου επίσημου δηλωμένου κρούσματος» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας για να προσθέσει: «Για τη γρίπη δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποια απόφαση, παρακολουθούμε το θέμα και θα δούμε. Οι οδηγίες που ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε είναι οι αυτονόητες προφυλάξεις σε ανάλογες περιπτώσεις».

«Διπλή απελευθέρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

O υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε επίσης λόγο για μία «διπλή απελευθέρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και από νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών, ώστε και το δημόσιο πανεπιστήμιο να αυτοδιοικηθεί σοβαρά και να διεθνοποιηθεί και η χώρα να ανοιχτεί στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και να μετατραπεί σε ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο».

«Είναι εντολή του πρωθυπουργού και κυβερνητική δέσμευση να στηριχτεί όσο πιο σοβαρά γίνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο θεσμικά και οικονομικά. Περί το 1 δισεκατομμύριο από το Ταμείο Ανάπτυξης θα κατευθυνθεί για τις ανάγκες του και ταυτόχρονα θα απελευθερωθεί από την καταναγκαστική γραφειοκρατία, ώστε να διαδραματίσει τον ρόλο του σε καθεστώς κανονικής αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, θα του δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού για μεταπτυχιακές σπουδές και ανάλογα προγράμματα και να προσελκύσει στην Ελλάδα μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών», σημείωσε παράλληλα ο υπουργός.

Τον Φεβρουάριο ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα δημόσια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Αναφορικά με την ίδρυση των μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επανέλαβε το πλαίσιο, θεσμικό, εκπαιδευτικό και υποδομών, που θα περιλαμβάνει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο και διευκρίνισε: «Θεσπίζουμε τις αυστηρότερες προϋποθέσεις σε όλη την Ευρώπη για την ίδρυση των παραρτημάτων των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα σε θεσμικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, όπως και σε αυτό των υποδομών. Ταυτόχρονα, τα νέα αυτά ιδρύματα θα διαθέτουν πλήρη ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα. Η χώρα μας έχει αυτήν τη στιγμή περί τις 40.000 φοιτητές που σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια, μόνο στην Κύπρο υπολογίζονται στις 18.000 όσοι σπουδάζουν σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτή η κατάσταση χρειάζεται να αλλάξει, ο στόχος μας είναι όσοι περισσότεροι Έλληνες να μπορούν να σπουδάζουν στον τόπο τους και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα-παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Μιλάμε για σοβαρά παραρτήματα σοβαρών πανεπιστημίων. Ενδιαφέρον ήδη υπάρχει για την εξέλιξη αυτή».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε «σε μάχες οπισθοφυλακής» και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν και να εγκρίνουν από κοινού αυτήν τη μεγάλη αλλαγή, «όπως συνέβη στην Κύπρο, που τώρα έχει καταστεί πλέον ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να φοβόμαστε αυτό που υπάρχει σε όλον τον πλανήτη».

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως «Ιανουάριο το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, Φεβρουάριο θα ψηφιστεί» και αποκάλυψε ότι «στις διατάξεις που αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο θα περιληφθούν οι περισσότερες από τις προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων».

Μάστιγα η σχολική – ενδοσχολική βία
Σχετικά με το θέμα της σχολικής-ενδοσχολικής βίας επεσήμανε ότι «πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα που μαστίζει όλη την Ευρώπη και μας αφορά όλους. Στόχος μας είναι με τις θεσμικές παρεμβάσεις του επόμενου διαστήματος να είμαστε κοντά σε κάθε παιδί και σε κάθε οικογένεια. Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο από την προκάτοχό μου, κυρία Κεραμέως, αλλά θα πάμε παραπέρα, χρειαζόμαστε μία καμπάνια εθνικής εμβέλειας για το θέμα. Στο επόμενο διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε μία πλατφόρμα καταγραφής ανάλογων περιστατικών ανά σχολική μονάδα για να αποκτήσουμε τη δυνατότητα εξατομικευμένης αντιμετώπισης των περιστατικών. Η βία χρειάζεται να χτυπηθεί θεμελιακά σε συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το καλύτερο αποτέλεσμα, κανείς μόνος του δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει».

Τέλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, για το οποίο η δημόσια διαβούλευση λήγει σήμερα, αποκάλυψε πως το υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται πλήρως με το υπουργείο Εργασίας και ετοιμάζονται «130 νέοι οδηγοί κατάρτισης, δηλαδή 130 νέα προγράμματα σπουδών για νέα επαγγέλματα που θα ενταχθούν στην επαγγελματική εκπαίδευση» και επέμεινε στην αναγκαία διαλειτουργικότητα στα campus που θα ιδρυθούν μεταξύ ΕΠΑΛ και ΙΕΚ «για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με βάση και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και τις αναπτυξιακές ανάγκες που προκύπτουν».

Με 12 μέτρα το άνοιγμα σχολείων – Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ
Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών
Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας

Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο:

Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Πήγη:www.newsbomb.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POST

Ν. Δαναλάτος: Η καλλιέργεια του βαμβακιού απαιτεί πολύ λιγότερο νερό από άλλες καλλιέργειες

Βόλος: Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “Άμυνα και Εξωτερική Πολιτική”

Αθλητικό Καλοκαίρι Δήμου Βόλου 2024