volos365.gr
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταστροφές σε ελιές λόγω παρατεταμένης ανομβρίας

Κοινοποίηση

Η γη αχνίζει δεχόμενη την ηλιακή ακτινοβολία και τα δέντρα έχουν εξαντλήσει και τα τελευταία αποθέματα ζωής από το έδαφος.

Μια αποτρόπαια εικόνα που τείνει να γίνει η νέα πραγματικότητα, παρουσιάζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκυ Μπρούσαλη, από την Κυνουρία, με τις μεγάλες εκτάσεις ελαιόδεντρων.

Ο Δημήτρης Αντωνίου, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Βόρειας Κυνουρίας, βλέπει τους κόπους μιας χρονιάς κατεστραμμένους και τα δέντρα του έτοιμα να λυγίσουν κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με τις κλιματικές συνθήκες και με το κόστος παραγωγής, το οποίο έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Καταστροφές σε ελιές λόγω παρατεταμένης ανομβρίας

«Δεν μας έκανε χειμώνα. Χρειάζονται 60 με 65 ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες για να δέσει ο καρπός της ελιάς. Ωστόσο, με υψηλές θερμοκρασίες στους 35- 36 βαθμούς Κελσίου συνεχώς, που αναμένεται να αυξηθούν έως τους 43 σήμερα, οι καρποί καταστρέφονται.

Οι ελιές έχουν μαραθεί, σχεδόν καεί από τον ήλιο, ενώ οι ανθοί είναι καμένοι και οι καρποί αφυδατωμένοι πέφτουν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να σημειώνεται απώλεια καρπού σε ποσοστό 90% με 95%.

Καταστροφές σε ελιές λόγω παρατεταμένης ανομβρίας

Όπως λέει ο κ. Αντωνίου χρειάζεται άμεση βοήθεια προς τους ελαιοπαραγωγούς, γιατί όλοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους.

Το μέγιστο πρόβλημα για όλους, αγρότες, κυβέρνηση και καταναλωτές είναι πως οι αποζημιώσεις δεν πρόκειται να λύσουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και οι συνέπειες της δεν είναι παροδικές, αλλά μακροπρόθεσμες και μη αντιστρέψιμες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ POST

Life Of Faith – Prayer in a Busy Life

admin

Αθλητικό Καλοκαίρι Δήμου Βόλου 2024

Things Are Always Falling Apart

admin